Ta kawa orzeźwia i stawia na nogi w upalne dni. Sekret to zdrowy i pyszny dodatek
Orange espresso to nic innego jak kawa z sokiem pomarańczowym. Choć dla wielu osób może się to wydać dziwnym połączeniem – uwierz, warto spróbować. Kawa w takiej wersji jest mniej kaloryczna niż klasyczne mrożone kawy ze śmietanką czy lodami, jest przyjemnie orzeźwiająca i smaczna. Orange espresso jest w letnim menu wielu kawiarni, ale taki napój łatwo i szybko można zrobić samemu.
Jak zrobić orange espresso?
Im lepsze składniki, tym gotowy napój będzie lepszy. Ale to ty decydujesz, co lubisz i co chcesz wykorzystać. Napój można zrobić ze świeżo wyciskanego z soku z pomarańczy (bardzo taką wersję polecamy) i dobrej jakościowo kawy, a można wziąć sok i kawę z marketu. Jeśli stawiasz na ziarna kupione np. w lokalnej palarni czy dobrym sklepie z kawą, warto zapytać sprzedawcę, które ziarna poleca do orange espresso. Pasują tu przede wszystkim kawy o owocowym profilu, np. kawy z Etiopii czy Kenii.
Gotową kawę trzeba przestudzić, a potem już tylko wystarczy wlać ją na kostki lodu oraz sok pomarańczowy.
Równie pyszną, ale delikatniejszą opcją, jest rozcieńczenie doku pomarańczowego pół na pół z wodą. Jeśli na co dzień słodzisz kawę, możesz do orange espresso również dodać cukru. Wówczas posłodź kawę zaraz po zaparzeniu.
Przepis: Orange espresso
Kawa z sokiem pomarańczowym.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 82
Składniki
- 40 ml espresso
- 180 ml soku pomarańczowego
- kostki lodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie kawyZaparz kawę i zostaw, żeby przestygła.
- Robienie kawy z sokiemDo szklanki wsyp lód, wlej sok, a na sok delikatnie kawę. Podawaj od razu.
Jak podawać kawę z sokiem pomarańczowym?
Jeśli podajesz kawę gościom, serwuj napój nierozmieszany, gdzie widać ładnie dolną warstwę soku i górną warstwę kawy. Przed wypiciem należy kawę rozmieszać.
Orange espresso można udekorować kawałkami skórki pomarańczowej, do szklanki razem z lodem wrzucić kawałki pomarańczy, ale też grapefruita czy cytryny. Do napoju pasuje też jako dodająca smaku dekoracja gałązka rozmarynu lub listki świeżej mięty.