Ta kawa orzeźwia i stawia na nogi w upalne dni. Sekret to zdrowy i pyszny dodatek

Dodano:
Orange espresso Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Kawa na zimno w tej wersji to pyszny i zdrowy wybór na gorące dni. Przygotowanie napoju jest dziecinnie proste.

Orange espresso to nic innego jak kawa z sokiem pomarańczowym. Choć dla wielu osób może się to wydać dziwnym połączeniem – uwierz, warto spróbować. Kawa w takiej wersji jest mniej kaloryczna niż klasyczne mrożone kawy ze śmietanką czy lodami, jest przyjemnie orzeźwiająca i smaczna. Orange espresso jest w letnim menu wielu kawiarni, ale taki napój łatwo i szybko można zrobić samemu.

Jak zrobić orange espresso?

Im lepsze składniki, tym gotowy napój będzie lepszy. Ale to ty decydujesz, co lubisz i co chcesz wykorzystać. Napój można zrobić ze świeżo wyciskanego z soku z pomarańczy (bardzo taką wersję polecamy) i dobrej jakościowo kawy, a można wziąć sok i kawę z marketu. Jeśli stawiasz na ziarna kupione np. w lokalnej palarni czy dobrym sklepie z kawą, warto zapytać sprzedawcę, które ziarna poleca do orange espresso. Pasują tu przede wszystkim kawy o owocowym profilu, np. kawy z Etiopii czy Kenii.

Gotową kawę trzeba przestudzić, a potem już tylko wystarczy wlać ją na kostki lodu oraz sok pomarańczowy.

Równie pyszną, ale delikatniejszą opcją, jest rozcieńczenie doku pomarańczowego pół na pół z wodą. Jeśli na co dzień słodzisz kawę, możesz do orange espresso również dodać cukru. Wówczas posłodź kawę zaraz po zaparzeniu.

Przepis: Orange espresso

Kawa z sokiem pomarańczowym.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
82

Składniki

  • 40 ml espresso
  • 180 ml soku pomarańczowego
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kawyZaparz kawę i zostaw, żeby przestygła.
  2. Robienie kawy z sokiemDo szklanki wsyp lód, wlej sok, a na sok delikatnie kawę. Podawaj od razu.

Jak podawać kawę z sokiem pomarańczowym?

Jeśli podajesz kawę gościom, serwuj napój nierozmieszany, gdzie widać ładnie dolną warstwę soku i górną warstwę kawy. Przed wypiciem należy kawę rozmieszać.

Orange espresso można udekorować kawałkami skórki pomarańczowej, do szklanki razem z lodem wrzucić kawałki pomarańczy, ale też grapefruita czy cytryny. Do napoju pasuje też jako dodająca smaku dekoracja gałązka rozmarynu lub listki świeżej mięty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...